Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5)
17UY0299-5/01 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5)
- AMAÇ
Bu yeterlilik Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;
· Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
· Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
· Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
- YETERLİLİĞE KAYNAK TEŞKİL EDEN MESLEK STANDART(LAR)I
13UMS0365-5 Pazarlama Sorumlusu (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı
12UMS0267-5 Satın Alma Sorumlusu (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı
16UMS0520-5 Satış Sorumlusu (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı
- YETERLİLİĞİN YAPISI
- ZORUNLU BİRİMLER
17UY0298-4/A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve Kalite
17UY0299-5 /A2: Motorlu Kara Taşıtı Alım Satım İşlemleri
- SEÇMELİ BİRİMLER
17UY0299-5 /B1: Satış Öncesi ve Satış Sonrası Hizmetler
- BİRİMLERİN GRUPLANDIRILMA ALTERNATİFLERİ
Adayın mesleki yeterlilik belgesi alabilmesi için A grubu yeterlilik birimlerinin tümünden başarılı olması zorunludur. İsteyen adaylar ayrıca seçmeli birimi de alabilirler
- ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların mesleki yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir. Belge almaya hak kazanan kişilere, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi yanında adayın performans sınavına girdiği araç türünü belirten Mesleki Yeterlilik Belgesi Eki verilir.
A1 BİRİMİ SINAVI
TEORİK SINAV
Çoktan Seçmeli Sınav (T1): A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara en az yirmi beş (25) soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav (T1) uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama bir buçuk (1,5) dakika zaman verilir. Yazılı sınavda soruların en az %70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir.
PERFORMANSA DAYALI SINAV
Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır.
A2 BİRİMİ SINAVI
TEORİK SINAV
Çoktan Seçmeli Sınav (T1): A2 birimine yönelik teorik sınav Ek A2-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara en az on beş (15) soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav (T1) uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama bir buçuk (1,5) dakika zaman verilir. Yazılı sınavda soruların en az %70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A2-2) ölçmelidir.
PERFORMANSA DAYALI SINAV
(P1): A2 birimine yönelik performansa dayalı sınav Ek A2-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçekleştirilir. Adaydan Ek A2-2’de yer alan beceri ve yetkinlik uygulamalarını gerçeğe uygun düzenlenmiş ortamda yapması beklenir. Yaygın motorlu kara taşıtları (otomobil, kamyon/kamyonet, traktör, otobüs/minibüs ve motosiklet) ile ekspertiz raporu alınması zorunlu ve konsinye aracı içeren alım- satım senaryoları hazırlamaları gerekir. Araçların ilgili mevzuatta belirlenen garanti işlemlerine tabi araçlar arasından belirlenmesi esastır. Aracın cinsine ve piyasada mesleğin yapılış biçimine uygun olarak motorlu kara taşıtı dosyaları hazırlanması gerekir.
Her motorlu kara taşıtı tipine göre hazırlanmış olması gereken belgeler (sınav materyalleri):
• Şirket politikasını gösteren bilgi notu
• Aracılık Hizmeti Makbuz – Fatura
• Motorlu kara taşıtı Alım/Satım Teslim Belgesi
• Motorlu kara taşıtı Ruhsatı
• Bakım – Onarım Gider Formu
• Banka Ödeme Formu
• Galeri – Park alanı Taşıt Depo Stok Formu
• Gider Pusulası
• İl Ticaret Müdürlüğünden alınan yetki belgesi
• İkinci el satış garanti şartlarının geçerlik bilgi notu
• Kara Taşıtı Aracılık Hizmetleri ve Taşıt Alım Teslim Belgesi (Konsinye)
• Kazalı – Arızalı Motorlu kara taşıtı Teslim Alma Belgesi
• Müşteri Takip / Bilgi Formu
• Noter Satış Senedi
• Piyasa Araştırması Bilgi Notu
• Senet, çek, ödeme makbuzu
• Taşıt Kontrol Formu
• Trafik Sigortası ve Mali Sorumluluk Sigortası
• TRAMER Bilgi Notu
• TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan anlaşmalı işletmeler tarafından düzenlenmiş Ekspertiz Raporu
Adaylara sınava girmek istedikleri motorlu kara taşıtı türü sorularak performans sınavı seçilecek araca uygun şekilde yapılır. Adayın performans sınavına girdiği araç türü, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi yanında verilen Mesleki Yeterlilik Belgesi Ekinde belirtilir. Performansa dayalı sınavda, yapılan işlemlerin kontrolünü sağlamaya, eksik-hata gidermeye ve bazı görevlerin yapılmasını sağlamaya yönelik seviye 5 hususları kapsayacak ölçme ve değerlendirme yapılır. Beceri ve yetkinlikler kontrol listesinde aday tarafından başarılması zorunlu kritik adımlar belirlenir. Adayın, (P1) performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari % 80 başarı göstermesi gerekir. (P1) Performansa dayalı sınavın süresi, belirlenen kapsamda, gerçek uygulama şartlarındaki süreye karşılık gelmelidir. (P1) olarak belirlenen Beceri ve Yetkinlik İfadelerinin (Ek A2-2) tamamı (P1) performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
- BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ
Belgenin geçerlilik süresi beş (5) yıldır.
- GÖZETİM SIKLIĞI
—
- BELGE YENİLEMEDE UYGULANACAK ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
5 yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı, aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;
a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak.
b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavlardan (P1) başarılı olmak. Bu şartlardan en az birini yerine getiren adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır
DEĞERLENDİRİCİ ÖLÇÜTLERİ
Değerlendiricilerin aşağıdaki ölçütlerden en az birini sağlıyor olması gerekmektedir: · Motorlu kara taşıtları, satış-pazarlama veya tedarik yönetimi konularında 3 yıl öğretmen/öğretim elemanı/usta öğretici olarak eğitim vermiş olmak, · Üniversite mezunu olmak ve motorlu kara taşıtı alım satım alanında en az 5 yıl çalışmış olmak, · Meslek yüksekokulu mezunu olmak, motorlu kara taşıtı alım satım alanında en az 7 yıl çalışmış olmak, · Lise mezunu olup motorlu kara taşıtı alım satım alanında en az 10 yıl süreyle çalışmış olmak. Yukarıdaki özelliklerden en az birine sahip olan ve ölçme ve değerlendirme sürecinde görev alacak değerlendiricilere; sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından mesleki yeterlilik sistemi, kişinin görev alacağı ulusal yeterlilik(ler), ilgili uluslararası/ulusal meslek standart(lar)ı, ölçme-değerlendirme, ölçme değerlendirmede kalite güvencesi ve İSG konularında eğitim sağlanmalıdır.