MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi; Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan Ulusal yeterliliklere göre hazırlanmış sınav materyalleri ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının yaptığı sınavdan başarılı olan bireylere verilen ve uluslararası geçerliliği olan belgedir.
Ulusal yeterlilik sistemi orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücünün artmasıyla ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlar. Nitelikli ve belgeli işgücü istihdamının artması daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunu yaygınlaştırarak yaşam standartlarımızın yükselmesini de destekler.
Mesleki Yeterlilik Kurumunun Yetkilendirdiği belgelendirme kuruluşlarına müracaat edilir, belge alınmak istenilen meslekle ilgili uygulama (pratik) ve teorik sınava girilir, başarılı olanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Mesleki Yeterlilik Kimlik kartı gönderilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi veren kuruluşlar ve Artun Belgelendirme uluslararası geçerli belgeye sahip TÜRKAK tarafından akredite edildiği için Mesleki Yeterlilik Belgesinin uluslararası geçerliliği vardır. Mesleki yeterlilik belgesi kurum tarafından Türkçe-İngilizce’nin yanı sıra adayların tercihine göre Türkçe-Almanca, Türkçe-Fransızca, Türkçe-İspanyolca, Türkçe-Rusça ve Türkçe-Arapça gibi dillerde basımı yapılabilmektedir. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesine ilave olarak Europass Sertifika eki düzenlenebilmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi bakanlıkça tebliğlerde yayımlanan toplam 204 meslekte zorunludur.
Mesleki Yeterlilik Belgesi bakanlıkça tebliğlerde yayımlanan toplam 204 meslekte zorunludur. (5544 Sayılı Kanun EK Madde 1)
Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olduğu mesleklere buradan ulaşabilirsiniz.
......... YAZILACAK.......
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kişilere ödenen Mesleki Yeterlilik Belge Teşviki 31.12.2021 tarihinde sona ermiştir.
........YAZILACAK.....
Sınavdan başarısız olunması durumunda, ücretsiz 2 sınav hakkınız daha bulunmaktadır.
İkinci ücretsiz sınavda sadece performans sınavına tabi tutulur. Teorik sınavına tekrar girmesine gerek yoktur.
İkinci ücretsiz sınavda sadece teorik (yazılı) sınavına tabi tutulur. Performans sınavına tekrar girmesine gerek yoktur.
5544 Sayılı Kanun EK Madde 1 ile Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların çalışmaları yasaklanmıştır. Yine aynı kanunda Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan çalıştırılan her bir çalışan için İşveren veya İşveren Vekiline 3.138 TL idari para cezası kesileceği belirtilmiştir.
Sınav sonuçları Mesleki Yeterlilik Kurumu Sitesinden “Aday Bilgi Sorgulama” sekmesinden TC Kimlik No, Ad Soyad ve Doğum Tarihi girilerek öğrenilebilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olan kişiler belgelerini e-Devlet ten sorgulayabilirler.
Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı ve Mesleki Yeterlilik Belgesi kaybedilirse gazetede yayınlanmış bir kayıp ilanı talep edilir. Belge ücreti karşılığında yeni belge çıkartılır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesi İçin Devlet Teşviki 31.12.2021 tarihinde sona ermiştir.
Sınavına girip başarılı olmak şartı ile birden fazla alanda Mesleki Yeterlilik Belgesi alınabilir.
Sınav süreleri mesleklere göre değişkenlik göstermektedir.
CONVERSİON Belgelendirme Türkiye’nin her yerinde sınav yapabilmektedir.
Sınav sonuçları en geç 10 gün içerisinde açıklanmaktadır.